BAM Wegen nam in april 2012 Michelle Schaap in dienst. Werkgever Pepijn Kok,  is erg blij met zijn nieuwe medewerkster. Michelle was langdurig werkloos en stond ingeschreven bij Bureau Werk. Ze is bij BAM Wegen aan de slag gegaan als administratief medewerkster.

Lovend

Pepijn is vooral lovend over Michelle's enorme gedrevenheid, maar ook over haar kennis van zaken en haar pit. Want je staande houden in zo'n mannenwereld is nog niet zo makkelijk. Michelle is vooral dolblij dat ze weer aan het werk is, want thuiszitten is niks voor haar. 

Maatschappelijk betrokken

"We vinden het belangrijk om maatschappelijk verantwoord en betrokken te ondernemen. Met de gemeente hebben we een overeenkomst gesloten waarin Sociaal Rendement* is omschreven. We besteden hier ongeveer 5% van onze omzet aan. Hiervoor zetten wij langdurig werklozen aan het werk', aldus Pepijn Kok. "Mooie afspraak: puur commercieel gezien verdienen we ons geld en we voldoen aan onze wens om maatschappelijk betrokken te ondernemenHet is ook eigenlijk te gek dat we mensen uit Rotterdam werven om voor ons te werken, terwijl mensen uit Purmerend op de bank zitten. Dat wilden we anders!"  

BBL-trajecten voor jongeren

"We doen al veel op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemen. We bieden jongeren in samenwerking met de gemeente BBL-trajecten. Veel jongeren die afgestudeerd zijn, hebben moeite met het vinden van een baan. Bij ons krijgen ze de mogelijkheid om een opleiding in de wegenbouw te volgen en bij ons te werken."  

Sterke wil en gedrevenheid

Michelle is de eerste langdurig werkloze uit Purmerend die via Bureau Werk aan BAM gematcht is. Ze is aan de slag gegaan als administratief medewerkster bij BAM Wegen. "In Amsterdam werken we al langer met mensen die voorheen langdurig werkloos zijn geweest", vertelt Pepijn. "Het bevalt ons goed! Dat heeft vooral te maken met de enorme gedrevenheid die deze mensen hebben. De wil om te werken is groot. Welke werkgever wil dat nou niet?"

 

Michelle vult aan: Ik had ontzettend veel zin om weer aan de slag te gaan. Anderhalf jaar thuiszitten is helemaal niks voor mij. Heerlijk om de deur weer uit te moeten om iets nuttigs te gaan doen."  

Werk uit handen

Pepijn: "Er zijn nog meer voordelen. Via de normale weg nieuwe arbeidskrachten werven kost tijd en geld. Daarnaast willen mensen vaak fulltime aan de slag terwijl we op locatie ook veel parttime functies hebben. De zoektocht naar mensen wordt ons uit handen genomen door Bureau Werk. Op basis van ons wensenlijstje zorgen zij voor een goede match. Mooi is dat deze werknemers vaak al veel ervaring hebben en op zoek zijn naar een parttime baan. Ideaal dus!" 

Mogelijkheid tot doorstromen

Waarom Michelle? "Ze is zo lief", lacht Pepijn. "Ze heeft ervaring in de bouw en je merkt dat dat hier heel goed van pas komt. Ze redt zich prima in deze mannenwereld. Ze weet ons voor zover dat mogelijk is in toom te houden. Ze durft van zich af te bijten. We werken vaak op projectbasis. Michelle kan hier vier jaar blijven. En als het van beide kanten bevalt, kan ze doorstromen naar een nieuw project."

 

"Ik heb 7,5 jaar bij een dakdekkersbedrijf gewerkt. Ik heb dus behoorlijk wat ervaring opgedaan en geleerd me staande te houden in een mannenwereld. Ik vind mijn werk ontzettend leuk en krijg voldoende ruimte om allerlei dingen naar me toe te trekken. Die vrijheid speekt me aan. Ik hoop hier na vier jaar te mogen blijven. Werken bevalt me ontzettend goed", aldus Michelle.

 

*Sociaal Rendement

Gemeente Purmerend is met een aantal partijen een overeenkomst aangegaan (aanbesteding). Afgesproken is dat werkgevers een percentage van de aanbestedingssom besteden aan het verstrekken van werk aan langdurig werklozen.