Robert Main laat zijn arm zien. Het litteken trekt een spoor van verwoesting van zijn pols tot zijn elleboog. Het is de stille getuige van een doorgesneden pees, het gevolg van een ongeluk op een booreiland. ‘Ik zat anderhalf jaar in de ziektewet. Vorig jaar begon het herstel. Daarna kwam ik via het Bureau Werk in deze baan terecht.’  Main werkt in Purmerend aan de vervanging van stadsverwarming voor A. Hak West B.V. 

Grootste aannemer op vakgebied

‘Wij zijn op dit vakgebied de grootste aannemer van Nederland,’ vertelt directeur Willem Wognum. Behalve Robert Main betrekt hij via het Bureau Werk moeilijk bemiddelbare jongeren voor zijn onderneming. ‘Jongeren tot dertig die moeite hebben met leren, maar wel willen werken. ’Ze beginnen onderop, als mangatwacht. ‘Het kan onder de woningen gevaarlijk zijn. Je let op de veiligheid van collega’s en geeft ze dingen aan.’

Alles kan als je wilt 

Maar wie wil, kan voor Hak uiteindelijk waterleidingen in Saoedi-Arabië of gasleidingen in Indonesië aanleggen. ‘Iemand kwam hier binnen met een banketbakkersdiploma. Die heeft nu een leidinggevende functie. Alles kan als je hard werkt en wilt leren,’ zegt Wognum. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Wognum is blij dat de gemeente zich inzet voor ondernemers. ‘Ik vroeg de wethouder een formulier in te vullen voor ons certificaat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.’ Hij kreeg direct antwoord. ‘Help ons eerst maar met de moeilijk bemiddelbare werklozen. Daar had ik toen zelf nog niet aan gedacht. Ik was en blijf prettig verrast door de besluitvaardigheid en het tempo van zowel de wethouder als het Bureau Werk.’ 

Artikel Uit de bijstand, aan het werk

In september 2010 nam A. Hak West nam  vijf jongeren met bijstandsuitkering in dienst. Lees het artikel uit het Waterlands Dagblad.